Burleigh Pavilion - hospitality

A quintessentially Australian cultural gem on the Gold Coast, Burleigh Pavilion is a revived 1980s coastal structure that seamlessly blends sun drenched…
More
·
12 Pins
 1mo
Collection by
a table and bench in front of large windows overlooking the ocean with two benches on each side
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | A coastal rescue story. At its heart, a once tired waterfront building suffering an identity crisis, the Burleigh Pavilion has been transformed into a sun-drenched, quintessential public beach house. Pictured here is the southern terrace with endless views of the Gold Coast and the horizon. With uninterrupted sea breeze and and ocean view, this little spot is one of our design team's favourites. The tiled window ledge, the stools, the tiny balustrade and specifically the windows opening on the outside of the rail, all allow an even closer connection the the outside but also a sense of intimacy.⁠
tables and chairs are lined up against the wall
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | With a nod to its bygone 1970s Gold Coast era, Burleigh Pavilion has been reinvigorated for a new generation. With a retro-inspired colour palette and incorporating simple, curved geometries, The Tropic Burleigh is the perfect summer spot for an elegant beachside dinner.⁠
a pink table with four chairs and a painting hanging on the wall behind it,
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Wall Sconces. Capturing a fun nod to its bygone 1970s Gold Coast era, Burleigh Pavilion has been revived with a retro-inspired colour palette and finishes - including this Surface Wall Sconce in bronze by Studio Henry Wilson which offers another touch of glamour.⁠
an empty restaurant with green chairs and wooden tables
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Our Principal Jeremy Bull talks about colour at our Burleigh Pavillion. “There is a very simple colour palette at the Tropic Restaurant; about five materials and a couple of different chair types that hold the whole brand together. It’s beautifully uncomplicated. In these architectural scenarios where our fitout is paired back, we often turn to the structure of the building to provide the logic and complexity needed to avoid over simplification. The concrete column grid and concrete beams ‘hold’ the fit out within a simple, repetitive colonnade. We use this combination of exposed structure and reduced fitout in many of our projects. It has an architectural calmness, whilst reducing the need to contaminate our spaces with ‘more’.
the interior of a restaurant with green chairs and potted plants on the bar counter
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Our Principal Jeremy Bull explains the technicalities and journey behind the bespoke rattan panelled ceiling. “The first time we prototyped the rattan panels for the ceiling, they were a disaster. Coming from Indonesia, they were heavily warped and totally defective, thanks to a thin timber frame which buckled under pressure. In the end, our team collaborated with a local supplier, who we worked closely with to remove some of the bulk and stretch across a concealed, suspended ceiling frame made of plywood which worked seamlessly.”⁠
an outdoor dining area overlooking the ocean with white chairs
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | This corner of the Burleigh Pavilion looks out to the surfers at the heads. It is exposed to every element, but also one of the most beautiful parts of the pavilion terrace, taking its curved shape from the existing form of the building below. Within the brief for the rebuilding of the Pavilion, it was necessary that our work could withstand not only the climate, but also the incredible patron traffic. Here, our curved table is built from concrete blockwork and a concrete bench top. A slight step detail in the block ‘table legs’ along with a colour that contrasts to the waves makes it simply decorative and also suitably high to act as a balustrade, as well as a table surface.
a pink and white counter in a store with flowers on it's shelf next to the counter
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Conceived as a quintessential beach pavilion structure, this space possesses a narrative which slips somewhere between Miami Vice and Gold Coast beach house: faded pastels, corbeled blockwork and exposed structures. Playful pops of Dulux Maidens Blush Quarter paint was applied in the Pavilion to define circular voids and to highlight detailing on the kitchen brick joinery. This blush hue was a reference to the 1970s carefree beach life of days gone by. ⁠
vases and plates sit on a shelf in the corner of a room with pink walls
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Open shelving in this public hospitality space helps to separate the staff service area and kitchen from the patrons while ensuring a level of visibility is maintained. It allowed us to showcase objects such as tableware and bring in more colour and shape to add interest. ⁠Fresh flowers in vibrant pinks and greens from Nikau Store Flowerbar⁠ & ⁠Alba Roses⁠ sits in good company alongside a selection of handcrafted and playful ceramics from Cool Earth Ceramics & Jai Vasicek⁠.
the kitchen is clean and ready to be used for dinner or desserts, as well as bar stools
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Our Principal Jeremy Bull talks through the shapes within this space “Small geometric connections like this can be found in much of our work; they form narratives that together, make the whole more complete. The magical breeze block selection was the work of our Associate Designer Sophie Harris,”.⁠ The humble breeze block is all at once beautiful and functional, offering protection from the elements as well as security and ventilation. In this project, its modern circular profile mimics the buildings existing curves.
the interior of a restaurant with white walls and tiled flooring, large planters on either side of the counter
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | We designed this large open kitchen as the centrepiece at Burleigh Pavilion with the ‘arbour’ running along its perimeter, as one of its main features. The arbour idea was inspired by a reference image of an old brick beach pavilion from the ‘50s. In that space it was 1-2m long across the window providing shade. We took the idea but stretched Burleigh Pavilion’s arbour to 40 or so metres concealing the kitchen ceiling and exhaust hood.
an entrance to a building with palm trees
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | The Burleigh Heads site is one of significant history; historically, an indigenous meeting area with ample fresh water and oyster catchments, a holiday campsite, skating rink and within our contemporary history, the Jack Evans swimming pool built in 1954. The pavilion as we know it today was built directly over this pool in 1987 and was to house the pool within its lower level whilst various tenancies operated around the remainder of the building.
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY
Burleigh Pavilion | HOSPITALITY | Expansive ocean views and the iconic Burleigh surf break set the scene for Burleigh Pavilion. Elegant and enduring, the venue features beautiful volumes and architectural shapes accented by faded pastels, corboled blockwork and bold awnings. A nod to the past, the space continues an esteemed line of Australian beach pavilion structures and becomes the core of a reinvigorated Gold Coast headland. Discover more on this project via https://alexanderand.co/projects/burleigh-pavilion/