practice notes | design details

Our Principal Jeremy Bull shares his expert insight on the design details across our residential, hospitality and retail projects.
·
70 Pins
 1mo
Collection by
Alexander &CO. | RESIDENTIAL
Alexander &CO. | RESIDENTIAL | Here Designers Matthew Grand and Ellen Simmons workshop space planning for a luxury residential development in the heart of Byron Bay. During this meeting they discuss laundry and kitchen concepts referencing perspective views and other visual material..
the interior of a restaurant with tables, chairs and plants in vases on the counter
Manly Wharf Bar | HOSPITALITY
Manly Wharf Bar | HOSPITALITY | "During the planning phase of the project, we worked to create varying experiences of casual dining. This prime position in the floor plan frames stunning harbour views through awning hung steel-framed windows. A galvanized steel ledge on washed brickwork piers surrounds a stunning centrepiece of sandy terrazzo built by Will’s team at Re.CStudio ollective," - Senior Associate Sophie Harriss.⁠
a room with tables, chairs and bottles on the table
Harbord Hotel | HOSPITALITY
The ceiling in Balsa dining room is an acoustically separated timber lining with insulation above. We were slightly resistant to this solution which when we set out was intended to be built in balsa timber, principally based upon the cost to the client and not that it wasn’t a great acoustic resolution. An image of an Alvar Aalto ceiling was enough to convince us that ours would work, however, in order to make it substantial the timber species was eventually modified.⁠
the kitchen is clean and ready for us to use
Alexander House | RESIDENTIAL
Alexander House | RESIDENTIAL | “It’s lovely to reflect back on the time passed since this image was captured by photographer Anson Smart and our team. It’s lived in and remains a living building filled with change and process. I think all buildings are like this; they develop and change, they infuse the spirit of their place and inhabitants, and they are really never complete"- Principal Jeremy Bull.
a bedroom with two beds and a couch in it
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | "The master suite at Spotted Gum House is structurally very simple whilst being materially very present. Tones of timber and linen within a flush set curtain pelmet to make the room feel very intimate, while the timber ceiling joists and spotted gum doors are quite precisely detailed and perfectly aligned," - Practice Manager Jeremy Bull.
a dining room table with chairs and shelves on the wall
Manly Wharf Bar | HOSPITALITY
Manly Wharf Bar | HOSPITALITY | "A simple, yet warm and textured palette is applied across the space to bring a domestic and familiar sensibility. There are nods to mid-century furniture and joinery through black-butt timber, cork and glass details," - Senior Associate Sophie Harriss.
a kitchen with marble counter tops and wooden cabinets, along with a white brick wall
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | "In this instance, a framed cabinet built within a recess creates a moment of interest and pause within a masonry wall. Above this niche and concealed behind cabinetry is the stair landing from the master suite - it creates the volume of this space below it and informs the scale of the niche itself,"- Principal Jeremy Bull
a chair sitting in front of a mirror on the side of a wall next to a bath tub
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | "The upper level of Spotted Gum House is conceived as a timber box. It is deliberately varied from the masonry of the lower floor; more tactile and very expressive. The ceiling joists are aligned to the joinery door handles, and this moment of reflection at the bathroom opening helps multiply that sense" - Principal Jeremy Bull.
a dining room table with chairs and plates on top of it in front of a brick wall
Genovese Coffee House | HOSPITALITY
Genovese Coffee House | HOSPITALITY | The Genovese team welcome their colleagues, partners and friends around this custom made family table. The brass-capped spotted gum table is simplistic yet holds so much meaning to the team. On top of the Armadillo and Co rug, counter height Thonet Australia stools upholstered with Warwick Fabrics all make this a comfortable spot to sit within the coffee house.
the interior of a restaurant with wooden tables and leather chairs, an old advertisement on the wall
Genovese Coffee House | HOSPITALITY
Genovese Coffee House | HOSPITALITY | "A challenge within this design arose around how to create intimacy in a soaring warehouse. The configuration of the furniture with classic bentwood chairs and low hanging pendants from The Lighting Guild create both density and closeness. The spotted gum bench seating is dressed with welcoming leather seat cushions and playful upholstered bolsters" - Senior Associate Sophie Harriss
a room with white walls, wooden floors and an arched doorway that leads to the second floor
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | "The ‘traditional’ portion of the War Time cottage had relatively low ceilings and very low ceilings. Our team wanted to articulate them in a contemporary way that made them feel more generous and so we arrived at a selection of curves; both a deeply curved cornice, archway and also a handrail. This design moment perfectly captures them in symphony," - Practice Manager Jeremy Bull
two chairs sit in front of a bar with bottles on it
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "The curved wall of the back bar shown here was the original external wall of the pavilion building and dates back to 1928. Existing masonry structural elements were framed with Spotted Gum 'portals' and combined with a single floating shelf". - Senior Associate Sophie Harris.
a dining table and chairs are in the middle of an open room with stairs leading up to it
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | “The Upper heritage and lower contemporary portions of Spotted Gum House are divided by a 2-metre wide pivot door. It can be seen here in its open position. It is the moment where the two architectural languages meet,” - Principal Jeremy Bull
a living room with a couch, table and chairs
Oak House | RESIDENTIAL
Oak House | RESIDENTIAL | “Perched on piers on the water and constructed completely in carpentry. Despite plenty of complex problem-solving work, I believe the present always changes the past and that yesterday's industry is today's luxury living,”- Principal Jeremy Bull
the stairs lead up to the second floor in this modern house with wood paneling
Alexander House | RESIDENTIAL
Alexander House | RESIDENTIAL | The stairwell and stair void at Alexander House extends from the bottom of the building to the top fourth level where it terminates at a skylight. The masonry stair wraps continuously around a core filled concrete blade wall, which also acts to funnel the natural light downward. Discover more online.
a living room filled with furniture and a fire place
Alexander House | RESIDENTIAL
Alexander House | RESIDENTIAL | “From this wonderful vintage chair, you can see the comings and goings from the front of the house. It’s a lovely axis and reminds me of the value of having an entry sequence - even within a small building like this,” - Principal Jeremy Bull
a living room filled with furniture and a fire place
Alexander House | RESIDENTIAL
Alexander House | RESIDENTIAL | “In this living area, we indented a niche into the structural concrete block wall to locate our fireplace. There is enough space on either side for a firewood stack. The timber lintel is an old beam from the original house which we cast into the concrete block," - Principal Jeremy Bull
the stairs lead up to the second floor
Alexander House | RESIDENTIAL
Alexander House | RESIDENTIAL | “We initially had built this structural balustrade wall all the way to the ceiling above, but we decided to cut the wall down to fall on a pitch with the stairs. We love how it now offers a view up to the roof of the loft revealing the exposed white steel and pine lining boards,”- Principal Jeremy Bull
a kitchen with marble counter tops and wooden cabinets, including a vase filled with greenery
Palm Beach House | RESIDENTIAL
Palm Beach House | RESIDENTIAL | This bar area perfectly captures a European aesthetic and allowed us to maximise the space without imposing on the existing architectural language and presented as an opportunity to insert finely crafted timber, marble and a timeless wall light.⁠ Discover more online.
an outdoor dining area with tables and umbrellas
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "When the pandemic hit, the client redirected the scope of stage 01 to be focused on the ground floor of the venue. This created pressure to quickly coordinate council approval, and complete construction within 6 months. We experienced complications with material procurement, and offshore furniture fabrication and the day the venue was penned to re-open, a full lockdown was enforced," - Senior Associate Sophie Harris
three surfboards are hanging on the wall behind a table and chairs in a room
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "Throughout the design we drew influence from Freshwater’s rich, working-class history and Australian surf culture. Our intention was that the venue’s story should evoke a sense of nostalgia without feeling excessively thematic. We explored a ‘surf shack come living room’ style; curved bulkheads, faded palettes and cool simplicity,".- Senior Associate Sophie Harris
an empty restaurant with tables and stools in front of large windows, plants on the wall
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "The client requested a more open, diverse venue that captured the spirit of the locality to allow for more flexible use of space and increased local patronage. Once a thriving meeting place, the venue had developed a displaced dialogue with its community and so creatively, it was our intention to bring Harbord Hotel back to the community," - Senior Associate, Sophie Harris
an empty restaurant with tables and chairs in front of the window, on which there is a white vase that has been placed
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "Layers of softness were added with honey-toned timbers, elegant brass and ceramic wall lights and sparing stonework. Glass brick and painted blockwork detailing were a favourite material application, which was inspired by simple surf-side structures," - Senior Associate Sophie Harris.
two chairs sit in front of a bar with bottles on it
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "The scheme’s base build shell largely is comprised of robust and resilient rawness; concrete floors, neutral painted brickwork and tonal renders. These material selections draw on the shell of the interior as an extension of the pre-war arched pavilion façade,". Senior Associate, Sophie Harris
an empty restaurant with tables and stools in the middle of the room that is open to the dining area
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "The furniture package incorporated a substantial amount of custom-designed pieces fabricated locally by BCI and Contempo and offshore by Walk the Plank. The main bar scheme incorporated mustard terrazzo tabletops, retro vinyl bar stools, and speckled mosaic tile inlays tied together with warm tonal timbers,". Senior Associate Sophie Harriss
an empty bar with stools and tables in the background
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | “We used a rare green marble in combination with splayed spotted gum timber panelling on the bar. The details here embody careful restraint; elegant but approachable,” - Senior Associate Sophie Harris
a wooden table topped with a white plate next to a cup and saucer on top of it
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY | "Balsa Dining Room furniture has a domestic sensibility with a vintage nod. We explored subtle sculptural shapes within the timber focused tables in combination with tan leather weaved chairs and pale upholstered dining chairs,”.⁠ - Senior Associate Sophie Harris.
an empty room with chairs and tables in it
Alexander &CO.
“This corner beautifully shows off the function of alternatives to traditional windows. We used a timber shutter alongside glass bricks to help control and distribute ambient light, whilst providing a high degree of privacy,"- Principal Jeremy Bull. . #alexanderhouse #alexanderandco #interiordesign #interiors #designdaily #architectureinspo #architecture #sustainabledesign #environmentaldesign #furniture #iconicfurniture #custommade #joinery #designinspiration #archiinspo #interiorstyling
a woman standing in front of a counter
Harbord Hotel | HOSPITALITY
Harbord Hotel | HOSPITALITY |"I love the soft, familiar and tonal palette. It has a comfortably domestic sense for which encourages patrons to stay awhile. There is also a honey timber wall panel within the existing hotel which inspired the exploration of varied warm wooden tones through this space," - Senior Associate, Sophie Harris
a modern kitchen with wooden cabinets and stools
Alexander House | RESIDENTIAL
Alexander House | RESIDENTIAL | “This view shows the kitchen pantry which was crafted using veneer in American Oak. Our custom-designed, precast pink concrete island bench creates a harmonious combination with the Oak. Overhead, a structural concrete beam creates a continuous, natural datum joining both the cabinetry and wall finishes,". - Principal Jeremy Bull