Spotted Gum House | residential design

Spotted Gum House is an alteration and addition to an existing interwar bungalow nestled amongst the mature, leafy green trees of Sydney’s North Shore…
More
·
24 Pins
 1mo
Collection by
a chair sitting in front of a bathroom mirror
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | The upper level of Spotted Gum House is conceived as a timber box. It is deliberately varied from the masonry of the lower floor; more tactile and very expressive. Our talented renderer Ludi Braga produced around a dozen samples of limewash before our team selected one perfect hue for this space. The tannins from the ceiling pine take around two weeks to finally reveal themselves through the limewash and leave a gentle, almost pink grey timber tone.⁠
a dining room table and chairs in front of a kitchen with white bricks on the wall
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | Principal Jeremy Bull writes, "This residence has a very high ceiling height, around 4 meters. A stair landing return to the upper level creates a niche which in this view you can see as a kitchen vestibule in Walnut timber. The project was very ‘neat’ for us as far as our projects go. It had lots of straight lines, a cleanliness to the detailing which was inspired from mid century Australian architecture.⁠"⁠
a dining room table and chairs in front of a kitchen with white bricks on the wall
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | Principal Jeremy Bull writes, "This residence has a very high ceiling height, around 4 meters. A stair landing return to the upper level creates a niche which in this view you can see as a kitchen vestibule in Walnut timber. The project was very ‘neat’ for us as far as our projects go. It had lots of straight lines, a cleanliness to the detailing which was inspired from mid century Australian architecture.⁠"⁠
a bed sitting in a bedroom next to a white chair and window with curtains on it
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | "The master suite at Spotted Gum House is structurally very simple whilst being materially very present. Tones of timber and linen within a flush set curtain pelmet to make the room feel very intimate, while the timber ceiling joists and spotted gum doors are quite precisely detailed and perfectly aligned," - Practice Manager Jeremy Bull.
a marble counter top in a kitchen with wooden cabinets and vases on the counter
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | This corner of the kitchen features Liberty Grey honed Dolomite stone from SNB Stone ⁠with walnut timber joinery. ⁠The joinery, stone splash back and bench top run the full length of kitchen, reflecting the straight lines and restrained detailing found throughout this home inspired by mid-century Australian architecture. ⁠ Discover more via https://alexanderand.co/projects/spotted-gum/
a dining room table and chairs in front of a kitchen with white bricks on the wall
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | Principal Jeremy Bull writes, "This residence has a very high ceiling height, around 4 meters. A stair landing return to the upper level creates a niche which in this view you can see as a kitchen vestibule in Walnut timber. The project was very ‘neat’ for us as far as our projects go. It had lots of straight lines, a cleanliness to the detailing which was inspired from mid century Australian architecture.⁠"⁠
a dog is running around in front of a house with a large wooden chair on the floor
Spotted Gum House⁠ | RESIDENTIAL
Spotted Gum House⁠ | RESIDENTIAL | The intention was always to rebuild the garage of this inter war cottage, but given various constraints it needed to be retained. The end resolution was a very delicate touch between the new curved structural wall of the house and the external gutter of the garage. See more of this project via https://alexanderand.co/projects/spotted-gum/
a bedroom with a large bed and two chairs
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | Our Principal Jeremy Bull talks through design moments within the master bedroom, "The master suite at Spotted Gum House is structurally very simple whilst being materially very present. Tones of timber and linen within a flush set curtain pelmet to make the room feel very intimate, while the timber ceiling joists and spotted gum doors are precisely detailed and perfectly aligned."⁠
a large bed sitting in a bedroom next to a sliding glass door on top of a wooden floor
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
MEDIA | ARQUITECTURA Y DISEÑO | ⁠Thank you to David Quesador, Editor of @arquitecturayd⁠ one of Spain's most loved architecture and design publications for the September feature of our Spotted Gum House.⁠ This project is an alteration and addition to an existing interwar bungalow nestled amongst the mature, leafy green trees of Sydney’s North Shore neighbourhood of Artarmon.
a living room filled with furniture and a painting on the wall above it's fireplace
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
MEDIA | CASA LIVING | ⁠Thank you @casaliving for the recent feature of our Spotted Gum House.⁠ ⁠ We always love to see our projects in print. This project is an alteration and addition to an existing interwar bungalow nestled amongst the mature, leafy green trees of Sydney’s North Shore neighbourhood of Artarmon. While respecting the suburban landscape and heritage conservation area we have restored the street-facing façade while exploring a hidden, modern sculptural annexe at the rear.
a bedroom with two beds and a couch in it
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Our Principal Jeremy Bull talks through design moments within the master bedroom "The master suite at Spotted Gum House is structurally very simple whilst being materially very present. Tones of timber and linen within a flush set curtain pelmet to make the room feel very intimate, while the timber ceiling joists and spotted gum doors are precisely detailed and perfectly aligned."⁠
a living room filled with white furniture and large window covered in sheer curtained drapes
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
IN FOCUS | Spotted Gum House | Creating calm through alignment. In this view the exposed ceiling joists align with the joinery door handles. Although subtle, this can be a surprisingly difficult element to co-ordinate during construction as it takes the carpentry team to work to a very high level of finishing detail. ⁠The room's ambience is further enhanced by the flooding of natural light and shadowing. Discover more online.
a large white bathtub sitting in the middle of a bathroom next to two windows
Spotted Gum House | RESIDENTIAL |
Shaping Spotted Gum House was the client’s pursuit of sustainable design practices, her views on upholding a holistic wellness approach and her forward-thinking innovation which were all informative to the design. Upstairs on the first floor are the private, sanctuary-like living quarters including an IR sauna, master bedroom and steam shower bathroom.
a kitchen with marble counter tops and wooden cabinets, along with two vases on the island
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | Our Principal Jeremy Bull talks about the material selections within this space “We used an exposed white brick within Spotted Gum House. It was a decision we made with caution as the dimensions of the face-brick would go on to impact the internal dimensions of the spaces and room details. This walnut timber kitchen niche sits within one of these face-brick openings,".⁠ Discover more at https://alexanderand.co/projects/spotted-gum/
a vase with flowers sitting on top of a counter next to a painting and other items
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Core to its philosophy, Spotted Gum House sets its intention upon innovating environmentally sustainable practices within what could be considered an entirely domestic residential enclave. The house is equally courageous architecturally and demonstrates design of high quality and constructed to last. From the wellness-inspired circadian ‘dim’ lighting system to applying low VOC materials, each of these components were pivotal in maintaining integrity and excellence within the design.
a room with white walls, wooden floors and an arched doorway that leads to the second floor
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Our Principal Jeremy Bull unpacks the repeated curves throughout this home "The ‘traditional’ portion of the War Time cottage had relatively low ceilings and very low ceilings compared to the new architecture. Our team wanted to articulate them in a contemporary way that made them feel more generous and so we arrived at a selection of curves; both a deeply curved cornice, archway and also a stair and handrail. This design moment seen here perfectly captures them in symphony.
a living room filled with furniture next to a kitchen and dining table in front of a fireplace
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Accommodating a guest bathroom, powder room and laundry all within the original front of the existing interwar bungalow, the new addition to this home showcases a generous, open communal space complete with a double-height kitchen, dining and living space. This modern addition allows the homeowners and their visiting children space to come together to entertain and share a meal. ⁠See how we maximised utilising the space at https://alexanderand.co/projects/spotted-gum/
a living room with white brick walls and a black coffee table in front of the fireplace
Spotted Gum House | RESIDENTIAL |
A shear structural wall at our Spotted Gum House project holds a cantilevered concrete hearth which is stone-clad and sits flush with a stone mantle from SNB Stone to the fireplace. Whilst the mass of the internal brickwork holds the suspended hearth slab and allows for the cantilever, a wide lintel was also required to make space for the lightweight infill which was later clad in grey stone to form the opening for the fireplace and mantle.
a living room filled with furniture next to a kitchen and dining table in front of a fireplace
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Accommodating a guest bathroom, powder room and laundry all within the original front of the existing interwar bungalow, the new addition to this home showcases a generous, open communal space complete with a double-height kitchen, dining and living space. This modern addition allows the homeowners and their visiting children space to come together to entertain and share a meal. ⁠See how we maximised utilising the space at https://alexanderand.co/projects/spotted-gum/
a living room filled with furniture and a painting on the wall above it's fireplace
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Our Principal Jeremy Bull talks through the architectural details within this frame “This view of Spotted Gum House’s living room shows the large western blade wall and oversized sliding door suite which open to the south. These operable doors slide into a ‘wall pocket’ creating a 4-metre high and 9-metre wide opening, free of structure and looking south onto the garden by Hugh Barnett, which is a beautiful view,”.⁠ Discover more of this space online.
a couch sitting on top of a wooden table
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Our Principal Jeremy Bull says “We explored various soffit linings of this exterior portico, and while the interior ceilings were designed with oak we thought the portico should also match the same tone, but the internal boards were engineered and we couldn’t bring them to the exterior without the likelihood of them defecting. We decided on a white-painted, solid pine board on the belief that its relationship with the interior finish was less critical than it becoming weightless in colour”.
a wooden chair sitting on top of a white floor next to a wall and window
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
The huge double glazed sliding doors each weighed around 500kg and slide discretely into the wall pocket shown here. The doors enable a huge South facing opening to the garden which is a key feature of the home. ⁠This made for a more generous geometry and helped to deal with the quirk of its connection to the old carport. You can see we also extended this wall out beyond the eave to hold a little copper drainage detail which was something of a reference to Italian Architect Carlo Scarpa.⁠⁠
a modern house with an open floor plan
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | This has been transformed into a blend of traditional and contemporary architecture. The design vernacular is courageous in its exploration of scale; exploring a tension between three distinct architectural languages; the existing front of the home, and the upstairs and downstairs of the new rear extension. Acting as both a shading and structural device, the Lê Corbusier inspired ‘chimney’ of this home fuses the upper floor to the lower floor.
Spotted Gum House | RESIDENTIAL
Spotted Gum House | RESIDENTIAL | Spotted Gum House is an alteration and addition to an existing interwar bungalow nestled amongst the mature, leafy green trees of Sydney’s North Shore neighbourhood of Artarmon. While respecting the suburban landscape and heritage conservation area we have restored the street-facing façade while exploring a hidden, modern sculptural annexe at the rear. Discover more via https://alexanderand.co/projects/spotted-gum/